Logo
Print this page
Η Brainfood Media στο αφιέρωμα του περιοδικού Ad Business στα ελληνικά διαφημιστικά δίκτυα

Η Brainfood Media στο αφιέρωμα του περιοδικού Ad Business στα ελληνικά διαφημιστικά δίκτυα

Ο Τάσος Βογιατζής εξηγεί το υβριδικό μοντέλο της Brainfood Media

Μέσα σε ένα online περιβάλλον, που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο, ο ρόλος των ad networks καθίσταται πλέον απαραίτητος για διαφημιζόμενους και publishers.

Γράφει ο ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ

Η διαρκής τεχνολογική εξέλιξη, η ανάπτυξη νέων μορφών διαφήμισης και προβολής (το native content αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο στο διαδικτυακό marketing) και η αναμφισβήτητη «αλήθεια» των μετρήσεων, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες ανάπτυξης ενός in-house ισχυρού εμπορικού τμήματος λόγω των περιορισμένων οικονομικών (σημείο των καιρών…) οδηγούν διαφημιστές, διαφημιζόμενους και publishers στη λύση των ad networks. Λύση που φαντάζει η πλέον ενδεδειγμένη στις μέρες μας, καθώς η τεχνογνωσία που διαθέτουν σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα στο online πεδίο, συνθέτουν το κατάλληλο «πακέτο» για κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να «εξαργυρώσει» την στρατηγική του.

Λύσεις σε μια πολύπλοκη και απαιτητική αγορά

Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά διαφημιστικά δίκτυα στο online πεδίο, είναι αυτό της Adweb, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς για να συμβαδίζει με τις εξελίξεις. Κατά συνέπεια, η άποψη της Commercial Director του δικτύου, Χριστίνας Μπήτσικα για την αξία των ad networks στη σημερινή εποχή, έχει ιδιαίτερη σημασία. «Η αγορά των digital media συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, τις δυνατότητες καλύτερης στόχευσης, την εξέλιξη των “ad formats” και νέους τρόπους αγοράς και μέτρησης της διαφήμισης. Παράλληλα, τα mobile devices έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο που χρήζουν και διαφορετικής αντιμετώπισης, το (native) content έχει γίνει ένας από τους πιο πολυσυζητημένους όρους της αγοράς και που αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους publishers και τέλος οι διαφημιζόμενοι γίνονται πιο απαιτητικοί στον τομέα των μετρήσεων, της αποτελεσματικότητας και του “creativity”. Αυτά, και όχι μόνο, συνθέτουν μια αγορά που διαμορφώνεται συνεχώς, είναι πολύπλοκη και πολύ ανταγωνιστική. Ένα “ad network” πρέπει να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στις ανάγκες των διαφημιζομένων, των διαφημιστών και των digital publishers, στους μεν δύο πρώτους  ένα σημείο αναφοράς που θα υποστηρίξει τις ανάγκες τους και θα «μιλήσει στη γλώσσα τους», και στους δε publishers την τεχνογνωσία και την εμπορική στρατηγική που απαιτούνται για να ενταχθούν σε ένα «ασφαλές» περιβάλλον,  να ξεχωρίσουν και να αναπτυχθούν στην ανταγωνιστική αγορά» ανέφερε η κυρία Μπήτσικα, εκ μέρους της ομάδας της adweb.

Επίκαιρη και απαραίτητη ιδέα

Επίκαιρη ιδέα σε ένα πολυσύνθετο περιβάλλον, χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, τα ad networks ο Managing Director της Brainfood Media, Τάσος Βογιατζής. «Τα ad networks είναι μια πάντα επίκαιρη ιδέα που -στο πιο σύνθετο πλέον περιβάλλον (τεχνολογικά και εμπορικά)- γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Τα ζητούμενα των διαφημιζόμενων, οι τεχνολογίες, οι ιδιαίτερες συμφωνίες, το εξειδικευμένο προσωπικό, κάνουν την επένδυση ενός μόνο μέσου στο χτίσιμο ενός εμπορικού τμήματος περισσότερο ασύμφορη από ποτέ. Η ομαδοποίηση και η οργάνωση βοηθάει αντίστοιχα και τους διαφημιζομένους και τα media shops σε πιο γρήγορους και άμεσους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργικών υλοποιήσεων, χειρισμού και συμφωνιών. Υπάρχει, όμως, μια διαχωριστική γραμμή που μπορεί να «εξελίξει» αυτά σε παρόχους τεχνολογίας και «σούπερ μάρκετ impressions» και τελικά προβληματίζει τόσο όσους παραμένουν, όσο κι αυτούς που σκέφτονται να ενταχθούν σε αυτά. Γνωρίζοντας όλα αυτά, όντας και οι ίδιοι 20 χρόνια digital publishers, κινηθήκαμε κάπως διαφορετικά» σχολίασε ο κ. Βογιατζής.

Ένα Publishers network που προσφέρει ολοκληρωμένη αξία

Ποια είναι όμως η στρατηγική που ακολουθεί πιστά η Adweb και καταφέρνει να αποτελεί επιλογή ορισμένων από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα websites, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές διαδικτυακό τοπίο; Η κ. Μπήτσικα μας λέει:  «Αυτό που ξεχώρισε από την αρχή την Adweb ως ad network και που την καταξίωσε στην συνέχεια, είναι η παροχή ενός συνόλου υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την ύπαρξη ενός “publishers network” που πραγματικά προσδίδει αξία σε όλο το “value chain”  από τον publisher , στο διαφημιστή (Media house, PR agency, Ad Agency) και τέλος στο διαφημιζόμενο.

Η Adweb εκπροσωπεί αποκλειστικά, αρκετά από τα μεγαλύτερα και πιο εμπορικά sites στην Ελλάδα (στο σύνολο τους είναι 20) επιτυγχάνοντας μια κάλυψη που αριθμεί πάνω από 5 εκατ. unique visitors σε μηνιαία βάση, καθώς και διεθνή digital assets όπως το Spotify. Οι συνεργάτες μας (publishers) αποτελούν την καρδιά του δικτύου που ενδυναμώνεται με την προσθήκη τεχνολογιών που αντιπροσωπεύουμε (π.χ. AOL platforms) που πολλαπλασιάζουν την αξία του «εμπορικού προϊόντος». Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την εμπορική στρατηγική και την σωστή «τοποθέτηση τους στο ραντάρ» της διαφημιστικής αγοράς. Πιστεύουμε σε μια αμφίδρομη και win-win συνεργασία μαζί τους με στόχο την εξέλιξη τους σαν μέσο αλλά και την εμπορική τους επιτυχία.

Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε το καλύτερο και πιο “Brand Safe” media inventory και υποστηριζόμενο από την τεχνολογία που απαιτείται για να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα, η στόχευση και οι σωστές μετρήσεις παράλληλα με την ανάδειξη των Brands μέσα από σχετικό content και creative formats».

Το «υβριδικό μοντέλο» της Brainfood Media

Από την πλευρά του, ο κ. Βογιατζής χαρακτηρίζει τη Brainfood Media σαν ένα «υβριδικό μοντέλο ad network», καθώς προσφέρει… ασυνήθιστες υπηρεσίες για τα δεδομένα του συγκεκριμένου τύπου δικτύων. Ποιες είναι αυτές; Ο ίδιος εξηγεί: «Η Brainfood Media αποτελεί ένα υβριδικό μοντέλο ad network: λειτουργεί ως publisher και ως δίκτυο με 360 λογική, με μια σειρά από υπηρεσίες που δεν εξαντλούνται σε όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα να προσφέρονται από αυτά. Αναπτύσσει διαρκώς τα δικά της μέσα, σε επίπεδο τεχνολογικό, δημιουργικό, εμπορικό και content, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και προσφέρει την τεχνογνωσία, τον κόσμο και τα εργαλεία που αναπτύσσει για όλο το δίκτυό της. Βοηθάει στη σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του περιεχομένου όλων των site του δικτύου, στη συνεργασία μεταξύ όλων των site με κοινές ενέργειες, την ανταλλαγή content και ειδικών widgets, στην επικοινωνία των ενεργειών τους και το optimization των καμπανιών τους με διαρκείς μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Διαθέτει, παράλληλα, ειδικό δημιουργικό και web development τμήμα για το δίκτυό της, το οποίο προτείνει και υλοποιεί ιδιαίτερες λύσεις, ενώ δημιουργεί και λανσάρει στην αγορά ιδιαίτερα δημιουργικά formats, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε όλα τα site που το αποτελούν (όπως content slider, timeline, autoplay video, peel ad), με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Τέλος, διαχειρίζεται σε επίπεδο τεχνικό και εμπορικό τις διαφορετικές πλατφόρμες (programmatic, native advertising) στις οποίες η ίδια τα εντάσσει, αξιολογώντας όμως διαρκώς και την αποτελεσματικότητά τους.

Με λίγα λόγια, κάθε site του δικτύου έχει τον πλήρη έλεγχο του content και της προβολής του, αλλά παράλληλα και όλα τα θετικά του ανήκειν τόσο σε ένα ad network, αλλά και σε ένα digital publishing όμιλο: των συνεργασιών, της δωρεάν πρόσβασης σε αποκλειστικά εργαλεία και ενός δημιουργικού τομέα. Όλα τα site έτσι αναπτύσσονται ταυτόχρονα και είναι πολύ περισσότερα από την πρόσβαση στη διαφημιστική αγορά και στις πλατφόρμες αυτά που τα ενώνουν».

Πηγή: advertising.gr

Copyright © 2016 Brainfood Media, All rights reserved